Ta hand om din träskärbräda

Forskare har funnit att bakterier har svårare att överleva på träskivor. Plastskärbräden är emellertid mindre porösa än trä, vilket gör det mindre troligt att de hamnar bakterier under en lång tidsperiod, men endast om det omedelbart rengörs. Här är några tips för att ta hand om ditt skärbräda.

  1. Det är bäst att applicera oljan lite varm och med en mjuk trasa i riktningen på spannmålen. Uppvärmning av oljan gör det möjligt att tränga djupare in i träet. “Säsong” ditt bräda genom att applicera mineral- eller slaktblockolja och låt det suga in i träet i 15-30 minuter. Applicera 4-6 lager innan du använder brädet.
  1. Olja din skärbräda när den ser torr ut, ibland så ofta som en gång i veckan. Om du tillåter att brädet blir torrt kan det börja knäcka.
  1. Skruva och tvätta skärbrädet med tvål och vatten, en fördunka inte det helt i vatten. Dessutom ska du inte sätta din träskiva i diskmaskinen eftersom det kommer att varpa träet.
  1. Spraya vinäger på din skärbräda med en sprayflaska är ett bra sätt att sanera det. Att använda blekmedel på träskärbräda är inte en bra idé eftersom det inte är lika effektivt eftersom den organiska sammansättningen av trä neutraliserar desinfektionsmedelskvaliteten hos blekmedel.

trädfällningiStockholm